Ontmoet de ondernemers van het ProjectenLab (2): Monique

Posted by in Projectenlab ondernemers

Nieuwsgierig naar welke ondernemers er eigenlijk vanuit het ProjectenLab werken? Vanaf nu introduceren we hier één voor één de groep flexwerkers van het Projectenlab.

Monique Rijksen van Ir. Monique Rijksen, Architect | Samen Duurzaam Verbouwen

Monique foto linkedinWie ben je?
Creatief én praktisch, die combinatie bepaalde mijn keuze voor de studie bouwkunde aan de TU in Delft.
Na mijn afstuderen heb ik 15 jaar als medewerker bij verschillende architecten bureaus gewerkt. Bureaus met verschillende werkwijzen en architectuur stijlen. Van moderne tot historische bouw, van nieuwbouw tot renovatie. De laatste 5 jaar heb ik gewerkt bij Scala Architecten in Den Haag. Daar heb ik ontdekt bij welke projecten echt mijn hart ligt. De crisis in de bouw bood mij een kans om mijn eigen pad te gaan volgen. In 2011 ben ik gestart met mijn eigen bedrijf.

Ik ben betrokken, rustig, fijngevoelig en zorgvuldig. Daarnaast ben ik ook enthousiast en eigenzinnig.

Aikido is mijn sport en levensvisie, een Japanse verdedigingskunst die ik al 17 jaar beoefen. Ik geef les aan kinderen en volwassenen. Voor bedrijven geef ik aikido-gerelateerde trainingen op maat over communicatie en samenwerken.”

Wat doet je bedrijf?
“Als architect help ik mensen om een bestaand gebouw en een omgeving weer betekenis te geven. Mooier en duurzamer, met respect voor het oude. De ruimtes voldoen weer aan de veranderde behoefte qua beleving, comfort, energiegebruik en praktisch gebruik.

Bouwen doe ik voor mensen. De gebruikers die er hun thuis hebben of er iedere dag werken. Kinderen die er spelen, sporten en leren. Mensen die extra zorg nodig hebben. Passend bij de visie en identiteit van de organisatie.

Omgevingen hebben invloed op hoe mensen functioneren en hoe ze zich voelen. Dat ervaar ik zelf dagelijks. Ik help mensen daarom met de eerste stap, op weg naar hun ideaal.

Dat doe ik door mensen én kinderen vanaf het begin te betrekken bij het ontwerpproces. Door workshops, keukentafelgesprekken en ervaringen en kennis te delen. De wensen en de opgedane ervaring van alle gebruikers zijn essentiële input. Zij zijn de experts van hun ervaringen. Door mijn brede kennis wijs ik mensen de weg in duurzaamheidsland. In tekst, visualisaties, 2D en 3D tekeningen worden de opties helder en inzichtelijk gemaakt. De keuzes maken mensen zelf.

Benader mij voor woningbouwprojecten, projecten in de zorg en voor scholen. Van energie bespaaradvies tot Nul-op-de-Meter. Van een particuliere verbouwing tot een duurzaam buurtproject.”

Waarom onderneem je vanuit het ProjectenLab?
“Het is prettig om met andere zelfstandig ondernemers ‘samen’ te werken. Juist de diversiteit aan expertises werkt inspirerend. Je hebt collega’s om mee te sparren, om vervelende ervaringen en successen mee te delen en om samen mee te lunchen. Door kennis en ervaringen te delen helpen we elkaar verder. Het is leuk dat we allemaal ook wonen in de buurt van het Projectenlab en betrokken zijn bij de buurt.”

Meer weten?